lekkonatalerzu

Drób

Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach

I już mamy 5 września....dla mnie to oznacza,że kolejny, czwarty już miesiąc diety za mną...ufff...myślałam ,że nie wytrwam ale udało się i o dziwo mam jeszcze parę i chęci na dalszą walkę, choć do celu już coraz mniej brakuje:) dzisiaj po tych 4 miesiącach jestem lżejsza o 15 kg! juuuuuupiiiii:), oprócz wagi znacznie zmniejszyłam się w obowodach, np w talii jestem szczuplejsza o 18 cm:). Oczywiście jestem ogromnie zadowolona ze swojego wyglądu, ale dziś dostałam kolejny powód do radości i dalszego dbania o siebie..byliśmy z naszymi córeczkami na spacerze w lesie i nagle Babki moje wołają:"biegamy"..i pobiegliśmy wszyscy, ja też! a jeszcze 4 miesiące temu gdy dziewczynki tak się chciały bawić to tylko mąż z nimi biegał bo ja byłam ociężała, nogi bolały i oddech świszczał ja halny...a dziś proszę jak cudownie:)ale ale nie o tym przecież jest blog tylko o jedzonku...:) dzisiaj kuchnia serwuje przepyszne i leciutkie roladki z pieczoną papryką. Końcówka lata to czas kiedy jest mnogość barw i kształtów papryk, stoły na straganach uginają się pod ich ciężarem więc sięgajmy po te skarby, zapraszam:)

P.s u mnie w piekarniku dochodzi pierwsze ciasto czekoladowe z burakiem, trzymajcie kciuki, aby się udało:)

20150724_141016.jpg

 

1 pierś z kurczaka- 150 g
1 mała papryka czerwona- 120 g
20 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
Sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

 

Przygotowanie:


Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą, kurkumą, pieprzem i odłożyć do lodówki.
Umytą i osuszoną paprykę obiec w piekarniku lub na palniku kuchenki. Gdy będzie już czarna, owinąć w woreczek foliowy lub folię aluminiową i zostawić na kilka minut. Następnie wyjąć z foli i obrać ze skórki. Pokroić w bardzo małą kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Dodać pokrojony lub starty ser żółty. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz nałożyć obficie na płat mięsa. Zrolować i przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i przełożyć do piekarnika. Piec w 200 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i z folii, smacznego!

 

20150724_140954.jpg