lekkonatalerzu

Bez pieczenia

Jogurtowo-jabłkowa pokusa bez pieczenia

Ale nam się lato z tej wiosny zrobiło! Super, że ciepło jest bo już zdrowo zaczęłam w to wątpić...;) Macie też tak, że jak przychodzi takie ciepło po długiej przerwie to chcecie być jak najwięcej na świeżym powietrzu a nie w domu przy garach?  Ja właśnie tak mam. Pomimo, że później też jest ładnie i pogodnie to te pierwsze dni ciepła tak na mnie działają. A ponadto nie oszukujmy się, gdy za oknem 25+ to włączanie piekarnika to ostatnie na co mamy ochotę, prawda? Dlatego proponuję Wam ciasto bez pieczenia. Ja akurat miałam odrobinę zamrożonego ciasta z fasoli więc go wykorzystałam. Wy możecie użyć gotowych biszkoptów,albo wafli tortowych- aby spód był bardziej stabilny sklejcie dwa płaty odrobina rozgrzanego dżemu i będzie dobrze,a może macie zamrożony blat biszkoptowy i nie wiecie jak go wykorzystać - to macie propozycje :) moja wersja w 100 g ma tylko 73 kcal. Zapraszam :) jednocześnie życzę udanego weekendu, my z dziewczynkami w drodze do męża jesteśmy :)))

DSC_0329.JPG

 

Spód:
170 g ciasta czekoladowego ( u mnie z fasoli)
15 g gorzkiej czekolady
30 g dżemu brzoskwiniowego
Jabłka:
365 g jabłek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd)
1 galaretka cytrynowa
5 łyżek wody
Masa jogurtowa:
250 g jogurtu greckiego lekkiego
180 g jogurtu naturalnego
2,5 łyżki żelatyny
skórka otarta z 1 pomarańczy
250 g galaretki brzoskwiniowej ( stężonej)
Dodatkowo:
Galaretka cytrynowa
Tortownica 18 cm

 

Przygotowanie:

Spód:
Do miski przełożyć porwane kawałki ciasta. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do gorącej czekolady dodać dżem i dokładnie wymieszać. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Wylepić dno tortownicy i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jabłka:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać wodę i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, wsypać proszek galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyłożyć na spód, wstawić do lodówki na około 20 minut.

 

DSC_0322-tile.jpg


Masa jogurtowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przestudzić.
W misce wymieszać oba rodzaje jogurtów razem ze skórka pomarańczową. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Stężoną galaretkę pokroić w kostkę i połączyć z masą jogurtową. Wymieszać i wyłożyć na jabłka. Wstawić do lodówki na kolejna 30 minut.
W między czasie galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, ostudzić. Wylać na masę jogurtowa i odłożyć do lodówki na 5-6 godzin lub na całą noc. Smacznego! 

 

DSC_0372.JPG

 

DSC_0336.JPG