lekkonatalerzu

Lekkie ciasta

Biszkopt makowy z budyniem malinowym, jabłkami z kompotu i galaretką herbacianą

Jesteście już gotowi na drugi pomysł z wykorzystaniem jabłek z kompotu?  Liczę, że tak. Ciasto w przygotowaniu jest banalnie proste, a efekt naprawdę godny polecenia. Tradycyjnie już podzielilam się połową z siostrą, co w praktyce wygląda tak: piszę do niej" masz czas podjechać i zabrać kawałek ciacha"? i najczęściej słyszę tak;). A za parę godzin SMS zwrotny:" pyszne, ale jak zwykle nie wiem co dodałaś do środka ":). A Wy chcecie się przekonać co?  To pięknie zapraszam:)100 g to tylko 70 kcal. 

DSC_0431.JPG

 

Biszkopt
2 jajka
40 g mąki pszennej
5 g maku
15 g cukru brzozowego
1 łyżka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
1 budyń malinowy
250 ml wody
250 ml mleka 1,5%
3 łyżeczki żelatyny
Galaretka herbaciana:
3 torebki herbaty malinowej
250 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
Jabłka:
540 g jabłek z kompotu gotowego bez cukru
1 galaretka gruszkowa
Torownica 18 cm

 

Przygotowanie:


Biszkopt:
Do miseczki przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mak i wymieszać delikatnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Dodawać po jednym żółtku i mieszać na małych obrotach. Następnie do masy jajecznej dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 16-18 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Budyń:
Wymieszać wodę z mlekiem. Odlać 50 ml płynu, resztę zagotować. Do odlanego płynu dodać budyń i wymieszać. Dodać żelatynę i zostawić na czas zagotowywania płynu w garnku. Caly czas mieszając wlać budyń do garnka i zagotować. Po dwóch minutach zdjąć z ognia i od razu wylać na biszkopt. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.

 

DSC_0290-tile.jpg


Galaretka herbaciana:
Herbatę wysypać z torebek do rondelka. Dodać 250 ml wody i zagotować na małym ogniu. Gotować 2 minuty. Przecedzić przez sitko i dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ( żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odłożyć na 2-3 minuty). Zostawić do ostygnięcia, po czym wylać na budyń, wstawić do lodówki do stężenia.
Jabłka:
Do rondla przełożyć jabłka, zagotować. Zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z proszkiem budyniowym. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Wyłożyć na galaretkę i odłożyć do lodówki na cała noc. Smacznego!

 

DSC_0455.JPG