lekkonatalerzu

Zupy

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege

Żurek od zawsze kojarzy się nam kojarzy ze świętami Wielkanocne, zgodzicie się ze mną?...jednakże ja lubię tą zupę o każdej porze roku,a  już w takie zimne dni jak teraz to już musowo. Cudnie rozgrzewa i obłędnie smakuje. Zazwyczaj ( czytaj: zawsze;) robię je z przesmażoną kiełbaską bo mój mąż i dziewuszki w takiej wersji lubią. Ale dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł,aby przygotować lżejszą wersję dla siebie to nie wiem;). Najważniejsze,że w końcu mnie olśniło i przygotowała taki oto żurek-krem. Jak bosko pachnie i smakuje grzybami to przekonacie się dopiero po przygotowaniu, ale zapewniam,że warto i to serio serio:) Ja z racji tego,że nie podaje leśnych grzybów dzieciom przygotowałam małą porcję zupy, taką na dwa dni dla mnie, ale Wy śmiało zróbcie z większej ilości, odpowiednio zwiększając poszczególne składniki. Porcja kremu to około 150 kcal ( kaloryczność samej zupy, bez jajek). Zapraszam:)

 

DSC_0563.JPG

 

1 ząbek czosnku
40 g mrożonych grzybów leśnych 
210 g ziemniaków ( waga po obraniu)
600 ml wody
200 ml zakwasu żurkowego
6 g oleju kokosowego
Sól, papryka wędzona

 

Przygotowanie:

Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodać grzyby. Podsmażać całość około 2 minuty. W między czasie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry, dodać do garnka wraz z papryką wędzoną i znów podsmażać 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wodę i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować do miękkości ziemniaków.

Do zupy dodać zakwas żurkowy. Zagotować i gotować całość około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą. Zmiksować na gładki krem. Podawać z pokrojonym jajkiem na twardo. Smacznego!

 

DSC_0570.JPG

 

DSC_0558.JPG