lekkonatalerzu

Lekkie ciasta

Delikatna drożdżówka cukiniowa z pastą daktylową

Już niedługo zacznie się sezon na cukinie. Ja więc zużywam zeszłegoroczne zapasy, a poza tym musiałam lodówkę opróżnić. Bułeczki proste w wykonaniu, bez tłuszczu a i tak odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość. Z podanych proporcji wyszło mi 6 bułeczek po około 185 kcal jedna,polecam i zapraszam :)

DSC_0692.JPG

 

170 g cukinii
200 g mąki pszennej
10 g cukru
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
Kilka kropli aromatu pomarańczowego
100 g suszonych daktyli
5 g kakao

 

Przygotowanie:

Cukinię umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładko.
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać mus z cukinii, aromat pomarańczowy i jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia ciasta. Powinno podwoić swoją objętość.

DSC_0619-tile.jpg


W między czasie daktyle zalać szklanka wrzątku. Odłożyć na około godzinę. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem. Wymieszać dokładnie z kakao.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na cienki placuszek. Posmarować łyżeczką pasty. Zrolować jak naleśnik. Złożyć na pół i rozkroić na pół ( zostawić około 2 cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , tworząc kształt serca. Odłożyć na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15-18 minut. Smacznego!

 

DSC_0711.JPG

 

DSC_0687.JPG