lekkonatalerzu

Lekkie torty

Różowa księżniczka czyli torcik bez tłuszczu z truskawkami

Witajcie:) mam takie zaległości, a będą jeszcze większe, więc nawet się nie tłumaczę....zapraszam od razu na delikatny,lekko piankowy torcik bez tłuszczu. Ja wykonałam go jakieś 3 tygodnie temu gdy jechaliśmy do znajomych w odwiedziny. Pewnie już Wam mówiłam,że ja z pustą ręką w gości nie idę;) zawsze jakiś własnoręcznie upieczony suwenir mam;). I tak było tym razem. Torcik niezbyt trudny w wykonaniu,a efekt naprawdę wow! Z pewnością zachwyci Wasze mamy, wszak dzisiaj ich święto lub dzieci, które będą świętować za 5 dni. Serdecznie zachęcam do pieczenia:) 100 g to tylko 80 kcal. 

 

Wszystkim Mamom dużo zdrowia, wytrwałości i cierpliwości:) wszystkie wiemy, iż macierzyństwo to najlepsze co mogło nas spotkać w życiu i jednocześnie jedno z najtrudniejszych wyzwań:)

 

DSC_0810.JPG

 

Biszkopt:
2 budynie malinowe bez cukru
3 jajka rozm. M
25 g ksylitolu
Wkładka owocowa:
160 g truskawek
Galaretka truskawkowa+450 ml wody
Masa jogurtowo-truskawkowa:
500 g jogurtu greckiego lekkiego
360 g jogurtu naturalnego 0%
15 g ksylitolu
4 łyżeczki żelatyny
200 g truskawek
Dodatkowo:
Galaretka truskawkowa+450 ml wody
Tortownica 22 cm

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.


Wkładka owocowa:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę. Garnek o średnicy 15-16 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wrzucić pokrojone owoce i ostrożnie wlać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

DSC_0794-tile.jpg


Masa jogurtowo-truskawowa:
W małej miseczce wymieszać żelatynę z ¼ szklanki wody, zostawić do napęcznienia.Do miski przełożyć oba jogurty. Dodać ksylitol i wymieszać całość. Wrzucić sprawione truskawki i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej) i po raz ostatni zmiksować.


Wykonanie:
Drugą galaretkę rozpuścić we wrzątku i zostawić do stężenia w misce lub w pojemniku plastikowym.
Na paterę wyłożyć biszkopt. Wylać 2 chochle masy jogurtowej i delikatnie wyłożyć na środek wkładkę owocową. Ostrożnie wyłożyć resztę masy jogurtowej. Wyrównać.
Zimną galaretkę podziubać widelcem i rozłożyć na wierzchu tortu, wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!

 

DSC_0819.JPG

 

DSC_0805.JPG