lekkonatalerzu

Tradycyjne a jednak fit

Pierogi na maślance z zielonym farszem

Uwielbiam pierogi!  W każdej postaci!  Na początku diety czyli dwa lata temu myślałam,że będę musiała zrezygnować z  tego pysznego dania...bo wiadomo - tuczące, bardzo kaloryczne czyli zakazane...:( Na szczęście szybko się okazało, że wystarczy odpowiednio dobranać składniki,odrzucić kaloryczne dodatki jak masełko,smalec ze skwarkami i nawet ja dietująca będę mogła jeść pierożki :) i od tamtej pory powstało kilka wersji chudszych pierogów. Oto kolejna z nich...ciasto na bazie maślanki i farsz z mrozonego groszku i brokuły!  Po prostu niebo w buziaku!  :) Serdecznie zapraszam!  z podanych składników wyszło mi 14 sztuk po 42 kcal jedna sztuka. I po raz pierwszy udało mi się wykorzystać całe ciasto i farsz, wszystkiego było akurat w sam raz ;)

 

DSC_0857.JPG

 

Ciasto:
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 ml maślanki
Sól
Farsz:
120 g mrożonego groszku zielonego
190 g brokułu ( ja użyłam głąba)
1 łyżka sosu teryiaki
1 ząbek czosnku
Sól,pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę. Dodać sol oraz stopniowo dodawać maślankę. Dokładnie wymieszać a następnie wyrabiać ciasto około 3-4 minut. Odłożyć pod przykryciem na 20-25 minut.

 

DSC_0838-tile.jpg
Farsz:
Groszek i brokuł ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Zmiksować na gładką masę blenderem. Dodać starty czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sosem.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać okręgi. Na krążki kłaść po łyżce farszu i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z posiekanym koperkiem. Smacznego! 

 

DSC_0847.JPG