lekkonatalerzu

Lekkie torty

Rajski torcik Moniki

Jakiś czas temu w jednym z marketów była promocja na egzotyczne owoce, które zawsze chciałam spróbować, ale ich cena skutecznie mnie odstraszała od zakupu.  Tym razem cena była dla mnie do przyjęcia i tym oto sposobem w moim koszyku zagościła świeża papaja i karambola. Skosztowałam...i...no cóż delikatnie mówiąc to nie są moje smaki;) no i co tu zrobić?pomyślałam...przecież nie wyrzuce takich drogich owoców. I wtedy wymysliłam ten torcik. I to był bardzo dobry pomysł. W zestawieniu z budyniem i jogurtem owoce bardzo dobrze smakowały,a cały torcik pięknie się prezentował. Znajoma,którą poczestowałam torcikiem skusiła się na dwa spore kawałki,tak jej smakował. To chyba dobra reklama tego torciku:) 100 g to równe 100 kcal.

 

DSC_0944.JPG

 

Biszkopty:
4 jajka
80 g mąki
30 g ksylitolu
10 g kakao
Masa budyniowo-limonkowa:
250 ml wody
200 ml mleka 1,5%
2 limonki
25 g ksylitolu
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżeczki żelatyny
½ banana
Masa z papaji:
260 g papaji
250 g jogurt grecki lekki
3 łyżki żelatyny
Dekoracja:
1 kiwi
1 pomarańcza
1,5 karamboli
Tortownica 20-22 cm.

 

Przygotowanie:

Biszkopty:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 15-18 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Rozkroić na pół. Można również podzielić składniki na pół i upiec dwa osobne blaty.


Masa budyniowo-limonkowa:
Z limonki zetrzeć skórkę i wycisąać sok. Sok wymieszać z żelatyną i zostawić do napęcznienia. Mleko wymieszać z wodą. Odlać 50 ml, do której dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Resztę płynu zagotować z ksylitolem. Dodać mieszankę budyniową i zagotować. Gotować około 1 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać skórkę limonkową i namoczona żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Banana pokroić w małą kostkę i dodać do budyniu, wymieszać.

 

DSC_0930-tile.jpg


Karambolę pokroić w cienkie plasterki. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy i ułożyć do około plastry owocu. Następnie ostrożnie wylać biszkopt, zostawić do ostygnięcia, po czym ułożyć drugi biszkopt, wstawić do lodówki.


Masa z papaji:
W małej miseczce wymieszać żelatynę z 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Papaje obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Zmiksować. Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej) i po raz ostatni zmiksować.
Masę ostrożnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 15-18 minut. W miedzy czasie owoce do dekoracji pokroić w cienkie plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, po czym ułożyć na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na całą noc. Smacznego! 

DSC_0969.JPG

 

DSC_0951.JPG