lekkonatalerzu

Lekkie torty

Mini torciki z musem z karmelizowanego ananasa i musem truskawkowym

Witajcie:) dziś 1 czerwca, a więc Dzień Dziecka...a u mnie do tego drugie urodziny bloga...niby radosna okazja, a mnie jakoś nie jest do radości..powinien być okazały tort, ale jakoś czasu i co gorsza pomysłu na niego nie było i powstały takie małe mini torciki. Też smaczne, ale jednak już nie takie odświętne...co robić, chyba powoli się wypalam:(. Trzeba chyba będzie gruntownie przemyśleć czy jeszcze sens prowadzić lekkonatalerzu...czasu teraz nie będzie na gotowanie, a może nie tyle na gotowanie ile na robienie zdjęć i pisanie przepisów....weszłam właśnie w fazę pakowanie, przekładania, układania dobytku przed przeprowadzką. Potem trzeba będzie to wszystko rozłożyć, urządzić...ktoś powie-dla chcącego nic trudnego i czas się na wszystko znajdzie. I owszem zgodzę się z tym...jednakże coraz mniej fajny pomysłów przychodzi mi do głowy...jakaś zniechęcona jestem. Dwa lata po podjęciu walki z samą sobą, waga skoczyła mi o 1,5 kg i jestem ciut wkurzona na siebie i trochę też podłamana...A Wy co sądzicie? Jest jeszcze sens prowadzić ten blog? Zachęcam do wypowiadania swojej opinii:)

Póki co zostawiam Was z przepisem, a sama zmykam do kartonów;) Z podanych składników wyszły mi 4 mini torciki po około 188 kcal jedna sztuka. Torcik jak zwykle jest przygotowany bez tłuszczu.

 

DSC_1024.JPG

 

Biszkopt:
2 jajka
55 g mąki
5 g maku
15 g ksylitolu
Mus z karmelizowanego ananasa:
260 g świeżego ananasa
15 g miodu
2 łyżeczki żelatyny
Mus truskawkowy:
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka galaretki czerwonej
Dodatkowo:
125 g serka homogenizowanego 0%
8 truskawek
2 duże plastry ananasa świeżego

 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżeczce ksyliotlu i mieszać do rozpuszczenia. Dodać po jednym żółtku, zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać mak i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać. Formę ( 29*33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 9-11 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Ringiem o średnicy 9 cm wykroić 8 krążków, a z pozostałego ciasta 4 dowolne kształty, u mnie serduszka.


Mus z ananasa:
Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię, lekko podgrzać. Dodać miód i smażyć do lekkiego zbrązowienia owocu. Następnie przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, zostawić do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodać do ananasa, ponownie zmiksować.
Na dno dużej formy wyłożyć papier. Ustawić ringi i włożyć pierwszy biszkopt. Nałożyć mus z ananasa i wstawić do lodówki do wstępnego stężenia.


Mus truskawkowy:
Do rondla przełożyć sprawione truskawki. Dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości . Zmiksować na gładko. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, zostawić do napęcznienia. Rondel z owocami zdjąć z ognia i dodać do niego żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać galaretkę ( proszek) i dokładnie wymieszać.
Do każdego ringu nałożyć po 2 czubate łyżki musu. Nałożyć drugi biszkopt i wstawić do lodówki.
Resztę musu połączyć z serkiem homogenizowanym. Wyłożyć na wierzch torcików. Udekorować truskawkami, ananasem oraz odłożonym biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego! 4 po 188 kcal.

 

DSC_1021.JPG

 

DSC_1039.JPG

 

DSC_1030.JPG