lekkonatalerzu

Lekkie ciasta

Ciasto na białkach z ricottą i truskawkami

Zapraszam na ciacho, które dosłownie godzinę temu przygotowałam. Jest proste w wykonaniu, a efekt całkiem całkiem zadowalający. Idziemy dzisiaj do Cioci Męża na kawkę po obiedzie i planowałam przygotować roladę biszkoptową, ale przypominałam sobie,że w zamrażarce mam mały zapas białek...a powoli muszę opróżniać zapasy z lodówki bo do transportu powinna być pusta hihi:) dlatego w dosłownie godzinę ( wliczając czas stygnięcia ciasta, czasu tężenia nie liczę, ale też długo to nie trwało) udało mi się stworzyć takie ciasto. Mam nadzieję,że Cioci będzie smakować. 100 g to około 154 kcal. Pięknie zapraszam:)

 

DSC_1045.JPG

 

Ciasto:
4 białka z jajek rozm. M
60 g ksylitolu
80 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka wody różanej
Masa:
250 g ricotty
100 g jogurtu naturalnego 0%
125 g serek homogenizowany 0%
Sok z ½ limonki
200 g truskawek
10-15 g ksyliotlu (opcjonalnie)

2 łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo:
30 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki mleka 1,5%
5 truskawek
Forma 28*24 cm

 

Przygotowanie:

Ciasto:
Białka schłodzić. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać ksylitol, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitej piany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 180 i wstawić blachę i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp do 160 i piec jeszcze 15 minut. Ostudzić i przekroić ciasto poprzecznie.


Masa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić.
Do miski dodać ricottę, jogurt i serek. Wymieszać. Wlać sok z limonki i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać żelatynę i mieszać do połączenia, aby nie było grudek. Truskawki pokroić na plasterki i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. W formie ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć całą masę. Równomiernie rozsmarować i przykryć drugim blatem, wstawić do lodówki na 2 godziny.


Dekoracja:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko i wymieszać rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Ostrożnie rozsmarować na wierzchu i udekorować plastrami truskawek. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Smacznego! 100 g to 154 kcal.

 

DSC_1052.JPG

 

DSC_1042.JPG