lekkonatalerzu

Tarty

Czekoladowe tartaletki ze zdrowym kremem i owocami

Witam! witam! ale mnie nie było...prawie zapomniałam hasło do bloga, tak długo mnie nie było...ale jestem, już jestem i mam nadzieję,że teraz będę regularnie  bywać:) co prawda jeszcze nie bardzo wena do mnie wróciła, ale mam nadzieję,że i to się wkrótce zmieni. A co u nas? Wszystko już skręcone, poukładane, rozpakowane. Nerwów i pracy było sporo, ale już na szczęście po wszystkim. Teraz tylko mieszkać w szczęściu i spokoju. I oczywiście wrócić do gotowania!:) Bardzo mi tego brakowało, więc postanowiłam coś upichcić. Nie jest to może szczyt moich możliwości, ale na początek na rozruch nie jest najgorzej;) Uczulam Was tylko,aby pilnować batata gdy będziecie go gotować. Ja "trochę" się zagapiłam i spaliłam go...tylko tyle udało mi się uratować do przepisu, więc brakującą część musiałam zastąpić bananem;). A i garnek udało mi się spalić, hihi:-P. No to chyba skutecznie Was zachęciłam do pracy:) Z podanych składników wyszły mi 4 tartaletki o kaloryczności 197 kcal jedna sztuka. Pięknie zapraszam:)

 

DSC_1207.JPG

 

Ciasto:
100 g maki pszennej
5 g kakao
1 żółtko rozm.M
10 g oleju kokosowego ( miękkiego)
Ok. 30-40 m wody
Wypełnienie:
115 g gotowanego lub pieczonego batata
125 g banana ( waga obranego owocu)
10 g kakao
30 ml mleka 1,5%
20 g ksylitolu
2 łyżki agrestu
1 nektarynka

Przygotowanie:

 

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać kakao i wymieszać. Wbić żółtko, dodać olej i rozetrzeć całość w dłoniach. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać na gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem lub olejem kokosowym i wyłożyć delikatnie ciasto. Nakłuć go kilkakrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-17 minut do wyraźnego zrumienienia. Jeśli ciasta zostanie wykroić kształt foremką ciasteczko do dekoracji i upiec razem ze spodami. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

 

DSC_1178-tile.jpg


Wypełnienie:
Do blendera przełożyć zimnego batata, dodać kawałki banana, mleko oraz ksylitol i kakao. Zmiksować na gładki krem.
Krem przełożyć na wystudzone spody i udekorować cząstkami agrestu i nektarynki. Smacznego! 

DSC_1199.JPG

 

DSC_1206.JPG

 

DSC_1219.JPG