lekkonatalerzu

Domowy fast-food

Pizza na fasolkowym spodzie

W sieci wiele jest przepisów na pizze na bazie kalafiora. I też miałam ochotę ją przygotować, ale tak się złożyło,że kalafiora w lodówce nie było, a fasolka, która już chciała z niej wyjść i owszem;). Niewiele myśląc postanowiłam zmodyfikować czy krótko mówiąc dostosować przepis do swoich potrzeb:) dodatkowo dokładniej przejrzałam lodówkę i poszukałam składników, które się już kończą i których szkoda wyrzucić. I tak oto powstała prosta, prawie dietetyczna pizza. Małym wyłomem od dietetyczności jest kilka plasterków kiełbasy podwawelskiej, ale w sumie nie samym warzywem żyje człowiek:) no a przynajmniej ja, hihi:) Może i Wam przypadnie taka propozycja do gustu, zapraszam:) całość dostarcza 441 kcal. Ja zjadłam 3/4 na obiad i byłam pełna;)

 

DSC_1257.JPG

 

Spód:
310 g fasolki szparagowej żółtej
20 g otrąb orkiszowych
1 jajko
Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
10 g koncentratu pomidorowego
1 pomidor
25 g kiełbasy podwawelskiej
60 g mozzarelli light
20 g kukurydzy z puszki
30 g cukinii
Zioła prowansalskie do smaku

 

Przygotowanie:

Spód:
Fasolkę umyć, osuszyć i pozbawić końców. Zmiksować w blenderze ( nie musi być zbyt gładko). Przełożyć do miski, dodać jajko oraz otręby. Doprawić do smaku i wymieszać na jednolitą masę. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę na okrąg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 25-30 minut. Spód powinien być zrumieniony i niezbyt wilgotny.

 

DSC_1236-tile.jpg


Dodatki:
Na podpieczonym spodzie rozsmarować koncentrat pomidorowy. Rozłożyć kiełbasę, pomidora i cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Rozrzucić kukurydzę i dać porwane w placach kawałki sera. Oprószyć ziołami. Piec w 180 st jeszcze 12-15 minut. Smacznego! 

 

DSC_1266.JPG

 

DSC_1251.JPG