lekkonatalerzu

Muffinki

Muffinki brownie z kremem morelowym

Dawno już nie miałam ciasta na weekend. Wreszcie mogę to nadrobić. Problem polegał na tym,iż nic ciekawego nie przychodziło mi do głowy. Myślałam i myślałam...aż w końcu zobaczyłam, że na gotujmy.pl jest konkurs na dania z użyciem m.in. moreli i w końcu pomysł wpadł do głowy. Wykonanie nie nastręcza zbyt wiele pracy, a efekt jest naprawdę zadowalający. Dlatego jeśli spodziewacie się gości w najbliższym czasie spokojnie możecie przygotować te muffinki. Nie licząc moczenia i gotowania ciecierzycy wykonanie zajmuje trochę ponad godzinę. Do ciasta można oczywiście użyć ciecierzycy z puszki, ale niestety nie wiem jak będzie smakować krem z takiego produktu. Myślę,że jak traficie na taką wersję puszkowej cieciorki gotowaną na parze to sądzę, iż nada się do kremu. Puszkowa cieciorka jeszcze bardziej przyspieszy Waszą pracę. Do kremu nie dodałam żelatyny, a ładnie trzyma się na babeczkach. Z podanych składników wyszło mi 6 muffinek po około 166 kcal, zapraszam:) Acha i trzymajcie kciuki za mnie w konkursie:)

 

DSC_1364.JPG

 

Muffinki:
185 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
20 g otrąb orkiszowych
10 g kakao
100 g jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżka wody różanej
20 g ksylitolu
Krem:
200 g ugotowanej ciecierzycy
Sok z ½ cytryny
330 g moreli
25 g ksylitolu
10 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Muffinki:
Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać wodę różaną i znów zmiksować. Do miski wsypać kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Jajko utrzeć z ksylitolem na jasny puszysty krem. Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.

 

DSC_1350-tile.jpg


Krem morelowy:
Morele umyć, osuszyć. Przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni z nieprzywierającym dnem wysypać ksylitol. Gdy zacznie robić się płynny, dodać cząstki moreli, wymieszać. Smażyć. Dodać sok z cytryny i smażyć aż owoce będą miękkie. Zdjąć z ognia, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować.

 

DSC_1358-tile.jpg

 

Partiami dodawać ugotowaną ciecierzycę i miksować na gładko. Dodać olej i po raz ostatni zmiksować. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia.
Zimny krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować babeczki. Smacznego!

 

DSC_1404.JPG

 

DSC_1370.JPG