lekkonatalerzu

Tradycyjne a jednak fit

Pierogi z fasolką szparagową, kaszą orkiszową i mozzarellą

 Kolejna propozycja dla miłośników pierogów. A ja się do takich zaliczam:) uwielbiam pierogi w każdej postaci. I chociaż ruskie pierogi to moje ulubione pierogi, to lubię czasem stworzyć coś innego. I tak powołałam do życia pierogi z darem lata czyli fasolką szparagową;). Macie ochotę? Serdecznie polecam:) z podanych składników wyszło mi 26 pierogów po około 38 kcal jedna sztuka. 

 

DSC_0061.JPG

 

Ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 białko
60-70 ml wody
½ łyżeczki soli
Farsz:
140 g fasolki szparagowej żółtej
75 g marchewki gotowanej
125 g kaszy orkiszowej ugotowanej
65 g mozzarelli light
3 łyżki posiekanego koperku
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:
Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać sól i białko. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wodę. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto około 3-4 minut. Odłożyć pod przykryciem na 20-25 minut.


Farsz:
Fasolkę umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Następnie pokroić na kawałki około 1 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyc do miski. Dodać ugotowaną zimną kaszę. Ugotowaną marchewkę pokroić w małą kostkę, dodać do miski. Ser również pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z koperkiem dodać do miski. Doprawić solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

DSC_0052-tile.jpg


Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać okręgi. Na krążki kłaść po łyżce farszu i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Smacznego!

 

DSC_1100.JPG

 

DSC_0071.JPG