lekkonatalerzu

Desery

Morelowa jaglanka z galaretką herbacianą

 Wiecie jak kocham jaglankę, prawda? I dlatego postanowiłam zrobić z niej deser w iście letnim klimacie, czyli z morelami. Deser mało tego,że zdrowy, pyszny to jeszcze ładnie wygląd, prawda? Pięknie zapraszam:) 2 porcje po około 330 kacl. 

 

DSC_1333.JPG

 

100 g kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)+300 ml wody
300 g moreli
15 g ksylitolu
Galaretka herbaciana:
2 torebki herbaty zielonej
250 ml wrzątku
2,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
125 g serka homogenizowanego 0%
4 łyżki winogrona zielonego
1 morela

Przygotowanie:

 

Galaretka:
Herbatę zalać wrzątkiem. Zaparzać około 5 minut, po czym wyjąć torebkę. W między czasie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Gdy żelatyną napęcznieje dodać ją do herbaty i wymieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić całość do ostygnięcia. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Pucharki ustawić pod kątem w lodówce.


Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli . Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Gdy kasza będzie na wpół miękka dodać do niej ksylitol i przekrojone na pół morele. Gotować do miękkości całości. Zdjąć z ognia. Zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładki krem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.


Winogrona przekroić na pół i ułożyć na galaretce. Następnie morelową jaglankę podzielić na dwa pucharki. Wyrównać. Serek również podzielić na pól i udekorować nim deser. Udekorować małymi cząstkami winogrona i moreli. Podawać schłodzone. Smacznego! 2 porcje po 330 kacl.

 

DSC_1343.JPG