lekkonatalerzu

Tarty

Tarta warzywna z kalafiorową koroną

 Lubicie kalafior? ja bardzo! I chociaż warzywo to dostępne jest u nas cały rok, to właśnie latem smakuje mi najlepiej! Niezmiennie kojarzy mi się z latami szkoły podstawowej gdy podczas wakacji Mama gotowała go i podawała z podsmażoną bułeczką tartą. Też tak jedliście? Zapewne:) takie przepisy zapadają w pamięć i należą najczęściej do tych najprzyjemniejszych bo kojarzą się z dzieciństwem czy wczesną młodością. Ja też od czasu do czasu przygotuje kalafior rodzince w tej starej wersji ( aby i moje córcie miały miłe skojarzenia gdy już będą dorosłe), to lubię także "poeksperymentować" z tym warzywkiem. I tak było z dzisiejszym obiadem. Miałam ochotę na kalafior, ale i na tartę....i zostało tylko wymyślić jakiś zgrabny i smaczny pomysł. I powstała moim zdaniem najlepsza jak do tej pory tarta. Sycąca, lekka i tak cudownie kolorowa, a jak wiecie ja lubię takie jedzonko:) Taką tartą spokojnie najedzą się trzy osoby. Porcja to około 350 kcal. Pięknie polecam i zapraszam:)

DSC_1354.JPG

 

Spód :

70 g mąki pszennej 

70 g mąki pszennej pełnoziarnistej

10 g oleju kokosowego 

1 żółtko

6 łyżek wody

Nadzienie:

100 g cukinii 

115 g marchewki

2 ogórki gruntowe- duże 

100 g gotowanej ciecierzycy

1/2 cebuli

1 duży ząbek czosnku

1 mały kalafior - ok. 330 g

50 g serka wiejskiego lekkiego

1 pęczek koperku- mały

10 g oleju kokosowego 

Sól do smaku 

1/2 łyżeczki curry w proszku 

 

Przygotowanie:

 

Spód :

Do miski przełożyć obie mąki, dodać 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Dodać żółtko i olej. Ponownie wymieszać. Stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, około 3,5 minuty. Następnie rozwałkować na cienki płat i wyłożyć nim formę do tarty (średnica 21 cm). Docisnąć do ścianek. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą białą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić. 

 

DSC_1294-tile.jpg

Nadzienie:

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Gdy to nastąpi dodać startą na dużych oczkach cukinie i marchewkę. Oprószyć solą,dodać 2 łyżki wody i dusić. W międzyczasie ogórki umyć, osuszyć. Przekroić na pół,usunąć pestki łyżeczką i pokroić na małe kawałki. Gdy warzywa będą na wpół miękkie na patelnie dodać ogórki. Po około 2 minutach wrzucić ugotowaną ciecierzyce i dusić całość do miękkości. Doprawić przyprawą curry. Kalafior umyć,osuszyć i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i ostudzić. Przełożyć do pojemnika blendera,dodać serek i koperek i zmiksować na gładko. Na ostudzony spód wyłożyć warzywny farsz. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego na wierzchu tarty zrobić koronę z kalafiora. Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego! 

 

DSC_1362.JPG

 

DSC_1358.JPG

 

Przepis bierze udział w akcji:

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad