lekkonatalerzu

Dla ochłody

Niespodziankowe lody z prostym sosem żurawinowym

 Po pysznym obiedzie deser musi być równie smaczny, zgadzacie się ze mną? Mam nadzieję,że tak:) chociaż szczerze Wam się przyznam,że u nas deser był przed obiadem;) wiem mało pedagogiczne z mojej strony...ale gdy naszykowałam pucharki do zdjęć, to moja starsza Córcia jak rzep się przykleiła i tylko czekała na hasło: "można już jeść":) i nie trzeba było długo Jej namawiać:) Córcia zajadła się ze smakiem, może i Wy się skusicie?

* do sosu żurawinowego możecie dodać odrobinę alkoholu, wtedy deser zyska dodatkową nutkę elegancji. Ja z oczywistych powodów nie mogłam tego zrobić

*masę lodową można również przełożyć do pojemniczków na lody 

* z przygotowanych lodów skomponowałam 4 pucharki po około 100 kcal jeden. Zapraszam:)

 

DSC_1331.JPG

 

330 g moreli

230 g surowego kalafiora 

70 g banana mrożonego

30 g ksylitolu

3-4 łyżeczki wody

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

30 g suszonej żurawiny

 

Przygotowanie:

 

Morele i kalafiora umyć i osuszyć. Morele przekroić na pół, wyjąć pestkę i ułożyć płasko w pojemniku. Kalafior podzielić na różyczki i również ułożyć w pojemniku. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc. Kolejnego dnia pojemnik wyjąć z zamrażarki i zostawić na 10-15 minut. Do małego rondelka przełożyć ksylitol,dodać wodę, postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Zamrożone składniki,w tym banana umieścić w pojemniku miksera lub garnku o płaskim dnie i rozpocząć miksowanie. Dodać syrop z ksylitolu i dokończyć miksowanie na gładko. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. 

 

DSC_1405-tile.jpg

 

Żurawinę zalać 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do osiągnięcia. Gdy to nastąpi zblendować na sos. Lody podawać w pucharku polane sosem żurawinowym. Smacznego! 

 

DSC_1320.JPG

 

DSC_1319.JPG