lekkonatalerzu

Lekkie ciasta

Letnie drożdżówki z porzeczkami

Jak wczytacie się w przepis zadacie sobie pewnie po raz kolejny pytanie: "co ona znowu wymyśliła?":) A no dodała do ciasta drożdżowego mus z kalafiora. I powiem szczerze,że przy wyrabianiu ciasta odrobinę go czuć, ale potem przy pieczeniu i jedzeniu już nie. Podczas pieczenia roztacza się cudny aromat:) moja rodzinka co chwila podchodziła do piekarnika i pytała co tak smacznie pachnie:). Z podanych proporcji wyszło mi 7 sztuk po około 188 kacl. Pięknie polecam i zapraszam:)

 

DSC_1314.JPG

 

180 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g cukru
1 opakowanie drożdży instant
1 jajko
170 g kalafiora
Kilka kropli aromatu rumowego
100 g porzeczki czerwonej
10 g oleju kokosowego
25 g mąki
15 g ksylitolu
2 łyżki słonecznika

 

Przygotowanie:


Kalafior umyć i osuszyć. Podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładko.
Do miski przełożyć obie mąki, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać mus z kalafiora, aromat rumowy i jajko. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia ciasta. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść. Podzielić na 7 równych części. Uformować kule i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć. Posmarować każdą roztrzepanym jajkiem. Na każdą drożdżówkę ułożyć po czubatej łyżce porzeczek i je wcisnąć w ciasto. Posmarować ponownie jajkiem.

 

DSC_1293-tile.jpg


W misce miękki olej kokosowy, mąkę i ksylitol wyrobić na kruszonkę. Posypać nią obficie wszystkie bułeczki. Dodać słonecznik.Zostawić na około 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!
7 sztuk po 188 kcal.

DSC_1310.JPG

 

DSC_1324.JPG