lekkonatalerzu

Lekkie ciasta

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu

Witam, witam:) wiem, wiem obiecałam że będę często i regularnie, ale znowu mi nie wychodzi:(. W zeszłym tygodniu zaczęłam pracę i trochę czasu brak, ale co gorsza jakoś pomysłów nie mam ostatnio. Liczę,że w końcu się to zmieni. Póki co zapraszam na dzisiejszego ciacho. Murzynek upieczony bez dodatku tłuszczu, na bazie maślanki. Ciasto odrobinę suchawe, ale z dodatkiem masy na bazie ricotty i budyniu galaretkowatego jest naprawdę pyszne. Doskonale zaspokaja apetyt na słodkie, a nawet na owoce;). Z podanych porcji wychodzi około 1800 g ciasta co daje 18 porcji po 100 g. Jedna porcja to jakieś 117 kcal. Zapraszam:)

P.s to jest 501 przepis dietetyczny na blogu:))))

 

DSC_1377.JPG

 

Ciasto:
75 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 białka rozm. M
150 ml maślanki
20 g kakao
30 g ksylitolu
1 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Masa:
1 budyń waniliowy bez tłuszczu
1 galaretka porzeczkowa lub z owoców leśnych
450 ml wody
250 g ricotty
180 g jogurt naturalny 0%
245 g porzeczek czerwonych
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona+400 ml wody
165 g porzeczek czerwonych
50 g biszkoptów okrągłych

 

Przygotowanie:

Ciasto:
W miseczce wymieszać obie mąki. Dodać kakao,proszek i sodę. W większej misce białka ubić z ksylitolem. Nastepnie cały czas ubijając dodawać maślankę. Stopniowo dodawać sypkie składniki i miksować do połączenia w jednolitą całość. Przelać do tortownicy ( średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.


Masa:
Z wody odlać 50 ml a resztę zagotować w małym rondelku. W odłożonej części rozpuścić budyń, a następnie wlać do rondelka. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać proszek galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce wymieszać ricottę z jogurtem. Następnie do nabiału dodawać stopniowo zimną masę bydniowo-galaretkową i wymieszać mikserem. Dodać obrane porzeczki, wymieszać delikatnie.

 

DSC_1333-tile.jpg


Wykonanie:
Na zimnego murzynka wylać połowę masy z porzeczkami. Następnie ułożyć biszkopty i wylać resztę masy. Wstawić do lodówki do wstępnego stężenia.
W między czasie przygotować galaretkę i zostawić do ostudzenia i wstępnego stężenia. Na masę wyłożyć resztę porzeczek i delikatnie wylać galaretkę. Wstawić do lodówki na cała noc. 100 g 117 kcal.

 

DSC_1385.JPG

 

DSC_1369.JPG