lekkonatalerzu

Lekkie ciasta

Drożdżowe różki z budyniem i śliwkami

Witam serdecznie:) nie było mnie szmat czasu i nawet tego nie zapowiedziałam,przepraszam:) Ale prawda jest taka,że nie panowałam takiej przerwy...ale życie pisze swoje scenariusze....Szczerze Wam powiem,że nie wiem co będzie dalej z blogiem....trochę się u mnie pozmieniało. Jak wiecie zaczęłam pracę, dziewczynki wróciły do przedszkola. A dokładniej jedna jest w zerówce, a druga w pierwszej klasie. Podochodziły mi nowe obowiązki, a doba nie jest z gumy. Ale to chyba nie największy problem....podjęłam taką pracę, która wymaga ode mnie duuużej atywności fizycznej i naprawdę jak już odbiorę dziewczynki ,ogarnę dom to nie mam siły na gotowanie. Tą sferę przejął mąż ode mnie. Ja rzadko gotuję, a gdy to nastąpi to gotuję dla wszystkich to samo....co znaczy,że ja nie jadam już innych dań niż moja rodzinka. Oczywiście są to w miarę możliwości rozsądne porcje, ale jednak to samo co u reszty rodzinki. A poza tym potrzebuję dużo energii, więc nie muszę już bardzo dogłębnie oglądać każdej porcji. Pozostaje jeszcze pieczenie. Jeśli chodzi o ciasta i desery to nadal robię je w odchudzonej wersji, ale póki co rzadko piekę. Liczę,że jeszcze kilka tygodni i wszystko się jakoś ułoży, ale na chwilę obiecać tego nie mogę i nie umiem....To chyba tyle w kwestii wytłumaczenia się:) Zapraszam na delikatne , puszyste różki z budyniem i śliwkami. Jeszcze na straganach można spotkać te owoce, więc śmiało możecie przygotować sobie je na deser lub jako drugie śniadanie do pracy. Ja właśnie z taką myślą je piekłam. Nawet po 2-3 dniach są smaczne i nawet nie bardzo suche. Z podanych składników wyszło mi 14 sztuk po około 131 kcal jedna sztuka.

DSC_1778.JPG

 

Ciasto:
400 g mąki
10 g cukru
1 opakowanie drożdży instant
100 ml mleka 1,5%
20 g masła
2 jajka
Budyń:
1 budyń waniliowy bez cukru
350 ml mleka 1,5%
15 g ksylitolu
śliwki

 

Przygotowanie:

 

Budyń:
Do rondelka wlać 300 ml mleka. Dodać ksylitol. Wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Mieszankę przelać do mleka i zagotować stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia.


Ciasto:
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać do roztopienia masła. Zdjąć z ognia. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać jajka, ponownie wymieszać. Stopniowo dolewać mleko z masłem i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Następnie wyrabiać ciasto około 3 minuty. Ciasto ułożyć w misce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić. Następnie rozwałkować na płaski płat.

 

DSC_1741-tile.jpg

 

Grubość około 1 cm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć po łyżce zimnego budyniu i dwie połówki śliwki. Złożyć rogi po przeciwnej stronie i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić różki i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

DSC_1788.JPG