lekkonatalerzu

Drób

Kurczak faszerowany pieczarkami i szynką konserwową

Jak zapewne zauważyliście mięso z kurczaka bardzo często gości na moim stole. I to nie tylko dlatego,że jest znacznie mniej kaloryczne od wieprzowiny czy wołowiny. Po prostu moja rodzinka bardzo lubi kurczaczka. A szczególnie mężu;) Mógłby go jeść na okrągło, i to w różnych postaciach, chociaż jako kotlecik w panierce wygrywa.  Dziewuszki zresztą tak jak tatuś najbardziej lubią kotlecik w panierce. Właśnie dlatego,że upodobały sobie jeden sposób przyrządzania mięsa z kurczaka, co jakiś czas przygotowuję go w innej wersji...Jasne,że jednym z powodów jest to,że chcę sobie "poszaleć" w kuchni, ale najważniejsze jest to,że chcę pokazać moim Babkom,że można/trzeba czasem zjeść coś innego. Za dwa-trzy lata zaczną się kolonie , obozy czy inne wycieczki nie chciałabym, aby były na nich glodne bo jedzą tylko jeden czy dwa rodzaje posiłków ( mamy w rodzinie właśnie taki przypadek i za każdym razem jest właśnie problem z jedzeniem). Dlatego gdy stawiam coś innego na stole niż kotlecik w panierce mamy umowę,że muszą spróbować jeden czy dwa kęsy, aby stwierdzić czy coś im nie smakuje,czy tylko wymyślają. I bardzo często obiad kończy się słowami: "pyszne mamusiu". I tak też było tym razem. Najpierw był bunt,ale jak zaczęły jeść od razu zmieniły front. Myślę,że rekomendacja małych cudaczków jest najlepsza i może i Wy się skusicie na przygotowanie takiego mięska. To dosławnie kilka prostych składników, odrobina wysiłku i efekt wow! Myślę, ba jestem pewna,że tak przygotowany kurczak będzie hitem niedzielnego obiadu! Zresztą podczas proszonego obiadu też się wspaniale obroni. A może podczas świątecznego obiadu go postawicie na stole? Dajcie znać jakie macie plany:) 

Zapraszam również na stronę  www.olejkonwenanse.pl

 

DSC_2341.JPG 

 

1,5 kg kurczak

250 g pieczarek 

100 g szynki konserwowej

1 cebula

1/3 pęczka natki pietruszki 

7 łyżek oleju Wielkopolskiego

1 łyżeczka curry w proszku

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka pikantnej

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Sok z 1/2 cytryny 

 

Przygotowanie :

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w średniej wielkości kawałki. Dodać na patelnie. Smażyć około 5-7 minut, aż pieczarki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Szynkę pokroić w malą kostkę, pietruszkę posiekać i wrzucić do grzybów. Wymieszać, zostawić do osiągnięcia. 

 

DSC_2326-tile.jpg

 

Kurczaka umyć,dokładnie osuszyć. Ułożyć na desce grzbietem do góry. Rozciąć wzdłuż kręgosłupa. Wyciąć kręgosłup razem z szyją. Następnie delikatnie wyciąć kości ( najlepiej oddzielac mięso od kości palcami). W udkach i skrzydelkach kości zostawić,ale ptaszyna utrzymała kształt. Oprószyć solą i pieprzem. Od strony szyji zszyć skórę( zwyklą igła i nitka) na długość około 1,5 cm,ułatwi to faszerowanie mięsa. Obficie nałożyć farsz. Zszyć całego kurczaka.

Malą patelnie postawić na ogień, wsypać przyprawy, bez solą i pieprzem. Gdy przyprawy zaczną delikatnie pachnieć,wlać resztę oleju i zagotować olej. Gdy zacznie wrzeć gotować jeszcze około 30 sekund, następnie zdjąć z ognia i ostrożnie dodawać sok z cytryny, stale mieszając. 

Zszytego kurczaka oprószyć solą. Następnie przy pomocy pędzla silikonowego dokładnie pokryć tył kurczaka. Obrócić delikatnie mięso piersiami do góry i również dokładnie pokryć marynatą. Wstawić mięso na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie nagrzac piekarnik do 200 st. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Wyjąć, zostawić 5 minut na blacie,aby soki się uspokoiły i podawać. Smacznego! 

 

DSC_2355.JPG

 

DSC_2374.JPG

Przepis dodaję do akcji:

#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

 

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim