lekkonatalerzu

Boże Narodzenie

Tort piernikowo-sernikowy z pomarańczową nutą

Siedzę nad wpisem i sama nie wiem co napisać....ten tort jest tak wyśmienity,że musicie go zrobić, aby się o tym przekonać. Ja jestem nim po prostu zachwycona. Po pierwsze piernik na herbacie- to o jacie! ale to dobre. Do tej pory jakoś nie przygotowałam takiego, nawet w "tłustych" latach. A ten pomarańczowy sernik gotowany, to istne niebo w buziaku;) musiałam się powstrzymywać, aby nie wyjeść całego z garnka :-P. Naprawdę istna rewelacja! Tort jak widziecie jest tort w tzw. nagim stylu czyli bez kremów na wierchu i do około i myślę,że to stanowi jego siłę. Oczywiście tort można polać czekoladową polewą,ale dla mnie to już stanowczo za dużo...i tak jest w nim spora ilośc cukru i tluszczu, oczywiście spora jak na mnie;) zdaje sobie sprawę,że istnieją bogatsze przepisy w ten składniki. Zapraszam do pieczenia, a ja robię sobie kawkę i zjem kawałek tej pyszności:) 

 

DSC_2325.JPG

 

Piernik na herbacie:
100 ml mocnej herbaty ( ja zrobiłam earl grey)
100 ml sztucznego miodu
100 ml oleju
70 g cukru trzcinowego Dry Demerara
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Sernik gotowany:
400 g chudego sera białego
250 g półtłustego sera białego
2 jajka
50 g cukru trzcinowego Dry Demerara
30 g ksylitolu
60 g mąki ziemniaczanej
75 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 dużej pomarańczy
2 czubate łyżki dżemu pomarańczowego
50 g skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara

Tortownica 18-20 cm

 

Przygotowanie:

Piernik:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać .Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na jasny puszysty krem. Następnie cały czas mieszając dodać płynny miód, potem olej i na koniec zimną herbatę. Najlepiej wszystko wlewać cienkim strużką. Na koniec dodać sypkie składniki i całość wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia, Następnie przekroić na trzy krążki ( ja to robiłam następnego dnia po upieczeniu piernika).


Sernik gotowany:
Ser zmiksować blendrem lub zmielić dwukrotnie maszynką do mięsa. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i dodać sok, ponownie zmiksować blenderem. Dodać jajka, pokrojone masło oraz cukier i ksylitol. Do garnka dodać także dżem. Postawić na ogień i mieszając stale doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Postawić ponownie na ogień i znów zagotować. Gdy ser zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać skórkę i wymieszać.

 

DSC_2330-tile.jpg


Wykonanie:
Na paterę wyłożyć pierwszy krążek piernika, wyłożyć połowę sera. Przykryć drugim krążkiem i wylać resztę sernika. Na koniec dać ostatni płat ciasta. Wstawić do lodówki na około 6-8 godzin.
Łyżkę cukru trzcinowego zmielić w młynku do kawy na cukier puder i obficie obsypać tort. Smacznego!

DSC_2327.JPG

 

DSC_2358.JPG

 

Przepis dodaję do akcji:

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

 

Złocista Kuchnia Diamant